Tuđa kost

Roman „Tuđa kost“ je emotivni nastavak knjige „Neoštrine“, dosta intimniji i jezički zreliji. Struktura „Neoštrina“ sa paralelnim tokovima, ponovljena je, ali je sada značenjski snažnija i zahvaljujući finalu romana – razgrađena.detaljnije

Odlomak 660,00600,00 RSD
ušteda: 60,00 RSD (-9%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Zbog pomenute iskrenosti i liričnosti, roman „Tuđa kost“ ima sve predispozicije da bude voljen – iako se njegove junakinje neretko ne mogu pohvaliti tom osobinom.

Naš veliki etnograf Tihomir Đorđević navodi da se sintagma „tuđa kost“ u narodu neretko koristila da opiše žensko čeljade u kućama – novopristiglo, ali ponekad i domaće. Taj motiv „tuđinstva“ među svojima, zaostacima patrijarhalnog kroz društveno shvatanje, ali i generacijsko nasleđe, okosnica je ovog romana. Tri priče, glavne junakinje i njene dve babe, prepliću se u ravnomernom rasporedu najveći deo romana. Na taj način, autorka bira važne punktove i pravi paralele, kako se genetsko/kulturno nasleđe reflektuje kroz potomke. Koje su to matrice koje se nesvesno ponavljaju, a koje su one koje se svesno krše?

Iako u romanu postoji hronologija događaja, struktura je se ne drži dosledno, već je odabir važnih događaja iz života junakinja skokovit i biran tako da prikaže prelomne tačke emotivnog razvoja karaktera. Izbor Savićeve da glavni tok radnje piše u prvom licu, doprinosi ispovednom tonu romana, empatiji sa junakinjom, ali i suptilnom nijansiranju jezika koje se time postiže. Upravo taj jezik zadržava stil u okvirima senzualnog i svedenog, pa čak i kada piše o intimnosti ili potresnim osećanjima, ne isklizuje u patetiku.

ISBN: 978-86-80426-46-4

Broj strana: 151

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 138 X 200

Ilustracije: Dragana Nikolić

Sanja Savić

Sanja Savić je rođena u Sarajevu 1988. godine. Diplomirala je i završila master sutdije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno doktorandkinja.

 

Objavila je zbirke pripovedaka Кad žirafa progovori (2010) i Vrijeme vašara (2013), roman Neoštrine (2016), dramu Srebrni car (2017) i zbirku drama Ptice i druge drame (2019). Scenaristkinja je i rediteljka dva kratka animirano-igrana filma, te dugometražnog igranog filma Naši očevi, majke i njihova djeca (2017). U Ustanovi kulture Vuk Stefanović Кaradžić, izvedena je drama Кod šejtana ili Jedna dobra žena (2018).

  • Najlepši citati Areté autorki

    Iako znamo da je svaki dan posvećen damama i da su uvek vredne pažnje, ljubavi, poštovanja, razumevanja i svega što zaslužuju, Osmi mart je i dalje poseban praznik, jer slavimo ženska prava kojih nekada nije bilo i, nažalost, negde ih još uvek nema.
    U to ime i u vašu čast, drage dame, izdvoj
    detaljnije

  • Sanja Savić - kada pišem ne mislim o posljedicama!

    Razgovor sa Sanjom nije mogao da bude "samo još jedan" intervju, morao je da bude razmena i komunikacija. Želeli smo da liči na njene poetične rečnice i da prenosi energiju njenih dela, posebno novog romana detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Od istog autora

Iz istog žanra