Dostojevski

akcija: 3 za 1190

Pred vama je briljantna i uzbudljiva studija Andrea Žida o velikom ruskom romanopiscu – Dostojevskom. Govoreći o životu i delu Dostojevkog, Andre Žid osvetljava ono u čoveku i svetu što je stvorilo pisca. A to je, nesumnjivo, neutaživ apetit za čitanjem i bezgranično čovekoljublje.detaljnije

Odlomak 820,00600,00 RSD
ušteda: 220,00 RSD (-27%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.


Žid se u studiji „Dostojevski” o slavnom piscu ne bavi samo analizom književnih dela, već i važnim događajima koji su oblikovali njegovu dušu i inspirisali ga da stvori neke od najkompleksnijih likova svetske književnosti. Mora li čovek da bude impersonalan da bi bio srećan? Je li spas u brisanju ličnosti? Sasvim suprotno tome: ne samo da ne treba brisati ličnost, nego treba postati ličnost."

Ande Žid u studiji o Dostojevskom piše: „Očekujemo da nađemo boga, a stignemo do čoveka – bolesnog, siromašnog, u mukama i posebno lišenog elokvencije, onog naročitog pseudokvaliteta koji je toliko zamerao Francuzima. Da bih govorio o knjizi do te mere ogoljenoj, nastojaću da se oslobodim svake druge brige, sem da budem pošten. Ako ima takvih koji ovde očekuju da nađu umetnost, književnost i malo duhovne zabave, odmah da im kažem da će bolje učiniti da odustanu od ove knjige.”

ISBN: 978-86-80426-90-7

Broj strana: 157

Pismo: Latinica

Povez: meki

Format: 1380 X 200 mm

Godina izdanja: 2022

Prevod: Đurđina Toporaš Dragić

Ilustracije: Nina Mašina

Andre Žid

Andre Pol Gijom Žid francuski je pisac, humanista i moralista. Tragalac za sopstvenom ličnošću, ostajući uvek suštinski religiozan. Koristio je pisanje kao sredstvo za izučavanje moralnosti.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost i zagovornik za prava homoseksualaca, rođen je u Parizu, 22. novembra 1869. NJegov otac Pol bio je profesor prava i umro je kada je Židu bilo 11 godina. U autobiografiji Ako zrno ne umre, Žid je napisao da je njegov otac "dan provodio ne progovarajući ni reči u prostranoj ali mračnoj radnoj sobi, u koju sam ulazio isključivo ukoliko bi me on pozvao".

U radnoj sobi otac mu je čitao Molijera ili putovanja iz Odiseje, a posle bi o tome diskutovao sa Židovom majkom Žilijet. Ova čitanja duboko su se urezala u svest mladog Andrea, ne samo zbog zbog samog čina koji je bio nalik nekoj svečanosti, već zbog ozbiljnosti glasa njegovog oca i ponašanja njegove majke.

  • Ljubav koja je obeležila život i stvaralaštvo Andrea Žida

    Dim se širio u visinu jednog tihog letnjeg dana i sve je kao velika lomača kada je Madlen Žid palila pisma svog muža. Na porodičnom imanju u Normandiji, koje je nasledila, živela je uglavnom bez društva svog raspuštenog muža. Ovoga puta Andre Žid otišao je predaleko. Napisao je
    detaljnije

  • Šta pisca čini velikim? Studija o Dostojevskom

    Ono što pisca čini velikim je dubina i grandioznost sopstvene mu duše, onaj bujni, uzavreli unutrašnji život koji rovari njegovim krvotokom namesto same krvi, koji krvi uzima i ulogu životodavnu da bi je svu u sebe preselio, i po neizmernoj milosti Tvorčevoj nov život dao, udahnuo. stvorio. Čini
    detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra