Uredništvo

Nina Gugleta

Nina Gugleta je Areteov osnivač i glavna i odgovorna urednica.

Zašto knjige?

Zato što su knjige bezbroj potencijalnih života.

Niče kaže da život treba živeti tako da imaš volju da ga iznova i iznova živiš.


Diplomirala je klasične nauke na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirala izdavaštvo na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.
U hrabri poduhvat osnivanja izdavačke kuće ušla je iz ljubavi prema knjigama i sa željom da domaćim čitaocima pruži ono što je smatrala da nedostaje – knjige koje odišu kvalitetom i spolja i iznutra.
Svaki proces u Areteu počinje Nininom idejom i vizijom, a svaki izabrani naslov govori o njenim najvećim strastima: psihologija, filozofija, joga, duhovnost, umetnost, film i lični razvoj.
Svesna teške situacije u kojoj se nalazi srpska kultura, a naročito izdavaštvo, Nina se zajedno sa svojim uredničkim timom bori za vidljivost i kvalitet tako što neumorno traži nove knjige koje će predstaviti domaćim čitaocima.

Moj izdavački put mora da bude priča sa srećnim krajem. Ako nije srećan – onda nije kraj.

Ana Jovanović

Ana Jovanović završila je osnovne akademske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti.
Odmalena je zaljubljena u knjige i oduvek je znala da će se njima baviti.
Zato je odlučila da upozna ceo proces nastanka knjige i da učestvuje u svakom njegovom delu.
Rad u izdavačkoj kući je, na neki način, ostvarenje njenog sna i uvek je uzbuđena kada joj pristigne novi rukopis ili prevod. Trudi se da unese novine u sadržaje i promocije knjiga.

Tokom višegodišnjeg rada u knjižarstvu naučila je mnogo o savremenoj književnosti, timskom radu i organizacuji, a ta znanja rado primenjuje na poslu urednika u Areteu.

Piše za časopise o kulturi i književnosti, voli prirodu, suncokrete i mačke.

Jelena Janković

Jelena Janković je diplomirala na odseku za opštu književnost i teoriju književnosti.
Jelena je lektorka, bivša knjižarka i strastvena čitateljka.
Njenim dolaskom u Arete na poziciju urednika tekstovi su postali tačniji, čistiji i precizniji, a atmosfera u kancelariji vedrija.
Za Jelenu, nijedan posao koji ima veze sa knjigom nije težak, od uređivanja, preko snabdevanja knjižara, do unapređivanja prodaje. Fan je savremene latinoameričke književnosti i autorskog filma.

Alaksandra Saša Dunđerski

Alaksandra Saša Dunđerski rođena je u Bečeju, trenutno živi i radi u Beogradu.


Voli vodu, da peva i da pleše. Po profesiji vaterpolistkinja (čitajmo: timski igrač), Saša koordiniše ekipu, radi korekture, sarađuje sa knjižarima i utvrđuje potrebe tržišta.

Svaki ozbiljan i obiman posao u koji se kreće zahteva osobu koja svojim radom neće ugrožavati ostale, ali koja će ih svojim prisustvom inspirisati, usmeriti i, nekada, samo istrpeti. Kada je nova i entuzijastična ekipa u pitanju, tim pre. U slučaju izdavačke kuće Areté, ta uloga dodeljena je Aleksandri.

Jedino što Saša nije prenela iz sporta u izdavaštvo je takmičarski duh unutar same ekipe, ali to ne znači da neki put neće izazvati druge timove na megdan. Po pravilima sporta, naravno.