Početi iz početka

Knjiga izabranih tekstova „Početi iz početka” donosi osnovni pogled na Žižekovu percepciju društvenog i političkog, Žižekovu samokritiku, pogled na delovanje ideologije danas, izbor iz njegovog eseja o Lenjinu i tekst u kom određuje šta danas znači „početi iz početka”.detaljnije

Odlomak 880,00700,00 RSD
ušteda: 180,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Namera ovog užeg izbora tekstova Slavoja Žižeka jeste da čitaocu ponudi crvenu nit kroz lavirint njegovih eseja koji se odnose na analizu društva i savremenog funkcionisanja društvene veze, s posebnim naglaskom na analizu ideologije.

Njegovo glavno oružje i snaga je njegov stil: mešavina psihoanalize Žaka Lakana, filozofije, svakodnevne patologije, brojnih primera iz književnosti, filma, klasične muzike, politike, sporta, fizike, popularne nauke. I pre svega šale.

Žižek je jedan od retkih autora koji može da predstavi trivijalne, banalne pojmove na netrivijalan način, da ih poveže najjasnije i razumljivo sa najzamršenijim spekulativnim filozofskim i psihoanalitičkim problemima. Sve za temeljni cilj: zbuniti, šokirati čitaoca, poljuljati njegova čvrsta uverenja i predrasude, usmeriti ga datraži vlastite odgovore na već postavljena i na nepostavljena pitanja.

„Ako Platon danas postoji, onda je on ateističan materijalista i odaziva se na ime Slavoj Žižek.”

ISBN: 978-86-80426-50-1

Broj strana: 242

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 138 X 200 mm

Prevod: Nina Gugleta

Ilustracije: Dragana Krtinić

Slavoj Žižek

Slavoj Žižek je slovenački filozof, kulturni kritičar i teorijski psihoanalitičar. Poznat je po svojoj interpretaciji i nadgradnji teorije psihoanalize Žaka Lakana, koju je primenio na pop kulturu i sociologiju. Svrstava se u filozofe poststrukturalizma. Takođe pripada grupi mislilaca inspirisanih marksizmom. Žižek je stekao doktorat iz filozofije na Univerzitetu u Ljubljani, a pshioanalizu je studirao u Parizu (Université de Vincennes à Saint-Denis). Od 2005. je akademik Slovenačke akademije nauka. Danas radi kao istraživač na Sociološkom institutu Univerziteta u Ljubljani. Često je gost univerziteta širom sveta (SAD: Prinston, Kolumbija). Žižek je jedan od najplodnijih filozofskih pisaca današnjice. Napisao je više od 100 knjiga i preko 900 radova ukupno. Piše na slovenačkom, francuskom i engleskom jeziku. Neke o tema kojima se bavi su: fundamentalizam, tolerancija, politička korektnost, globalizacija, subjektivnost, ljudska prava, mitovi, sajberspejs, postmodernizam, multikulturalizam, postmarksizam, i ličnosti poput Alfreda Hičkoka, Dejvida Linča i Lenjina.

 • Slavoj Žižek - Potajno mislim da svarnost postoji da bismo o njoj spekulisali

  Intervju sa slovenačkim filozofom Slavojem Žižekom objavljen u Londonskom Gardijanu, najava je za novu knjigu ovog autora Početi iz početka, koja izlazi u okvi
  detaljnije

 • Žižek - Možemo li da počnemo iz početka?

  Žižekov cilj je jasan: zbuniti, šokirati čitaoca, poljuljati njegova čvrsta uverenja i predsrasude, usmeriti ga da traži vlastite odgovore na već postavljena i na neposvljena pitanja.

  USKORO U PRODAJU! Ako ste uvek želeli
  detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je