Trir o fon Triru

Kroz zbirku intervjua koje je sa Trirom radio njegov kolega, filmski režiser Stig Bjorkman, saznaćete kako su nastali Trirovi najvažniji filmovi poput Elementa zločina i Dogvila, koji su njegovi najveći strahovi, kojim režiserima i glumcima se divi, a koje ne podnosi i kako je Lars Trir postao Lars fon Trir.detaljnije

Odlomak 950,00700,00 RSD
ušteda: 250,00 RSD (-26%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Arete vam predstavlja knjigu o jednom od najkontroverznijih filmskih stvaralaca, Larsu fon Triru.

Naslovna ličnost u ovoj knjizi predstavlja nam se kao stvaralac i kao osoba i u oba oblika ne prestaje da impresionira i preispituje granice.

U intervjuima sa Stigom Bjorkmanom imaćete prilike da saznate o motivaciji koja leži iza Trirovih režiserskih postupaka. Zahvaljujući elokventnim i zanimljivim odgovorima propraćenim dozom humora, kao i manifestima koji objašnjavaju njegove najeksperimentalnije filmove, knjiga Trir o fin Triru predstavlja portret jednog od najgenijalnijih umetnika današnjice.

Malo je skandinavskih režisera – u svakom slučaju, malo režisera Larsove generacije – koji poseduju takav idiosinkrastički talenat i inovativan stil. Već sam znao mnogo o Larsu preko njegovih duboko originalnih i provokativnih filmova. Pričalo se da je težak kao osoba, rezervisan. To je daleko od istine. Ispostavilo se da je Lars ne samo neobično pristupačan, već i veoma velikodušan u deljenju svog vremena i svojih mišljenja – kao i strasti o filmu. Zbog toga je dan kada je Lars posetio Stokholm bio veoma ispunjen i shvatili smo da delimo entuzijazam za mnoge filmove u čijem smo ocenjivanju bili jednoglasni.

Stig Bjorkman

ISBN: 978-86-80426-86-0

Broj strana: 224

Pismo: Latinica

Povez: meki

Format: 138 X 200 mm

Godina izdanja: 2021

Prevod: Sava Bulajić

Ilustracije: Dragana Dubljević

Stig Bjorkman

Stig Bjorkman je švedski pisac i filmski kritičar. Režirao je petnaest filmova od 1964. Njegov film Gruzija, Gruzija iz 1972. godine, uvršten je u 23. Berlinski međunarodni filmski festival. Njegov film iz 1975. godine Beli zid uvršten je u 9. Moskovski međunarodni filmski festival.

  • Predstavljanje knjige „Trir o Fon Triru"

    Dragi ljubitelji umetnosti,

    Pozivamo vas na predstavljanje knjige „Trir o Fon Triru" Stiga Bjorkmana u izdanju Aretea.

    Pridružite nam se 1. februara u Maloj sali detaljnije

  • Kako da „uđete" u filmove Larsa fon Trira

    Kada Lars fon Trir „izbaci” novi film, to obično razbesni hiljade i hiljade ljudi. Moglo bi se reći da je prirodan životni tok svakog njegovog filma sledeći: šokantni festivalski debi koji podstiče radoznalost među ljubitelji
    detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra