Čas kada se budimo zajedno

akcija: AKCIJA!

„Čas kada se budimo zajedno” Kirmena Uribea veliki je roman o baskijskoj, španskoj i evropskoj istoriji od XX veka do danas. Ratna, istorijska i ljubavna tematika besprekorno se prožimaju u ovom romanu ispripovedanom visokim književnim stilom. detaljnije

Kreativna Evropa
Odlomak 990,00500,00 RSD
ušteda: 490,00 RSD (-49%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Autor Kirmen Uribe uspeo je da napiše delo koje kada se bavi istorijom i faktografijom veoma je pedantno. A kada se bavi junacima i fabulom neodoljivo je zanimljivo. Opisujuću borbu Baskijaca za nezavisnost u Španiji pod Frankom, autor nam pruža sagu o nekoliko generacija jedne porodice koju sudbina vodi od Španije, preko Francuske do Sjedinjenih Država.

Karmele Uresti je građanski rat iznenadio u rodnoj Ondaroi. Dok ostali žitelji beže u izgnanstvo, ona odlučuje da ostane i brine o ranjenicima pokušavajući da oslobodi oca, koga su zarobili. Pred kraj rata je primorana da napusti svoju zemlju i krene put Francuske, gde će postati jedan od ambasadora baskijske kulture. Tamo će upoznati budućeg supruga, muzičara Čomina Letamendija. Zajedno će preći pola Evrope pre nego što pobegnu u Venecuelu, dok su im Nemci za petama.

Istorija će se ponovo umešati u njihov život. Kada Čomin odluči da se priključi baskijskoj tajnoj službi, porodica se usred Drugog svetskog vrata vraća u Evropu, gde će se on posvetiti špijunaži protiv nacista sve dok ga ne uhapse u Barseloni, u vreme diktature čiji kraj neće dočekati živ. Karmele će morati da rizikuje i ode, ovog puta sama, sa slepom nadom onoga ko za sobom ostavlja najvrednije što ima.

ISBN: 978-86-80426-61-7-

Broj strana: 307

Pismo: Latinica

Povez: meki

Format: 138 X 200 mm

Prevod: Nataša Vujnović

Ilustracije: Dragana Nikolić

Kirmen Uribe

Kirmen Uribe (1970, Ondaroa, Baskija, Španija) pesnik i romansijer. Pored pisanaj, bavi se i prevođenjem i multimedijalnim projektima (kombinuje književnost sa drugim umetničkim disciplinama). Na baskijski jezik preveo je dela Rejmonda Karvera, Silvije Plat, An Sekston, Mahmuda Darviša i Vislave Šimborske. Dopisnik je mnogih uglednih časopisa, među kojima je i Njujojrker.
Za svoj prvi roman Bilbao-Njujojrk-Bilbao dobio je prestižnu špansku Nacionalnu nagradu za prozu 2009. (Premio Nacional de Narrativo), koju dodeljuje Ministarstvo kulture Španije, Nacionalnu baskijsku nagradu kritike 2008. (Premio Nacional de la Critica), kao i nagrade Fondacije Ramon Rubjal (Premio de la Fundacion Ramon Rubial) i nagradu Udruženja baskijskih knjižara (Premio del Gremio de Libreros de Euskadi). Drugi roman Kirmena Uribea, Ono što pokreće svet (Lo que mueve el mundo) objavljen je 2013. godine i z akratko vreme je doživeo nekoliko izdanja.

 • Roman „Čas kada se budimo zajedno” Kirmena Uribea uskoro i kao filmsko ostvarenje

  Kirmen Uribe je, prema rečima savremenih književnih kritičara, jedan od najčitanijih i najprevođenijih autora sa baskijskog jezika.
  Njegov pr
  detaljnije

 • Kirmen Uribe - Malo mi je dosadila konvencinalna fikcija!

  Roman Čas kada se budimo zajedno Kirmena Uribea je priča koja na sjajan način spaja fikciju i realne događaje. Kao što nas u romanu vešto vodi kroz život sv
  detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra