Žižek - Možemo li da počnemo iz početka?

žižek možemo li da počnemo iz početka

Žižekov cilj je jasan: zbuniti, šokirati čitaoca, poljuljati njegova čvrsta uverenja i predsrasude, usmeriti ga da traži vlastite odgovore na već postavljena i na neposvljena pitanja.

USKORO U PRODAJU! Ako ste uvek želeli da uđete u svet Slavoja Žižeka, ali niste znali od koje njegove knjige da krenete, najbolje je Početi iz početka.

Promotivna prodaja od 8.6. do 16.6.

Knjiga izabranih tekstova donosi osnovni pogled na Žižekovu percepciju društvenog i političkog. Namera ovog užeg izbora tekstova Slavoja Žižeka jeste da čitaocu ponudi crvenu nit kroz lavirint njegovih eseja koji se odnosi na analizu društva i savremenog funkcionisanja društvene veze, s posebnim naglaskom na anazilu ideologije. Žižek je jedan od retkih autora koji može da predstavi trivijalne, banalne pojmove na netrivijalan način, da ih poveže najjasnije i razumljivo s najzamršenijim spekulativnim filozofskim i psihoanalitičkim problemima. “Do sadni antintelektualistički rođaci, koje, nažalost, ne mogu uvek da izbegnem, često me peckaju neduhovitim provokacijama u stilu: „Hajde, kaži mi šta bi mogao da filozofiraš o ovoj šolji kafe koju upravo mešam?” Zbog te duhovitosti dođe mi da rođaku odbrusim: „Jedini pravi filozofski gest pored kretena kakav si ti je da ti ovu šolju kafe bacim u lice!” Međutim, dogodilo se da se nametljivi šaljivdžija prešao ‒ kada je (škrtica kakav je bio) doneo mom sinu na poklon kinder jaje, rugajući se, upitao je: „I, šta bi ti filozofiraoo ovom jajetu?” ‒ i time podstakao neočekivanu lavinu... Sveprisutan Kinder Surpise je, kao što svi znamo, čokoladno jaje, zavijeno u šareni papir; kada skinemo omot i slomimo čokoladnu koru, nađemo malu plastičnu igračku (ili deliće igračke koje je potrebno sastaviti). Dete koje sebi kupi ovaj slatkiš, obično nervozno pocepa omot i prelomi čokoladu a da je ni ne pojede jer mu je pre svega stalo do igračke u sredini ‒ zar takav ljubitelj čokolade ne nudi izvrsnu ilustraciju Lakanove izreke „Volim te, a pošto u tebi neobjašnjivo volim nešto više od tebe, slomiću te”? I stvarno, zar nije ova igračka lʼobjet petit u svom najčistijem obliku, sitan objekat koji ispunjava centralnu prazninu naše želje, sakriveno blago, agalma, oko kog se vrti naša želja?”

Obezbedi svoj primerak po ceni nižoj za 25%.

Umesto 880,00 samo u toku pretprodaje 660,00!

Slavoj Žižek je slovenčki filozof, kulturni kritičar i teorijski prishonalitičar. Poznat je po svojoj interpretaciji i nadgradnji teorije psihoanalize Žaka Lakana, koju je primenio na pop kulturu i sociokulturu. Svrstava se u filozofe poststrukturalizma. Takođe pripada grupi mislilaca inspirisanih marksizmom. Žižek je jedan od najplodnijih filozofskih pisaca današnjice. Napisao je više od 100 knjiga i preko 900 radova ukupno.

Povezani naslovi