Roman „Čas kada se budimo zajedno” Kirmena Uribea uskoro i kao filmsko ostvarenje

Kirmen Uribe je, prema rečima savremenih književnih kritičara, jedan od najčitanijih i najprevođenijih autora sa baskijskog jezika.
Njegov prvi roman Bilbao-Njujork-Bilbao (2010) dobio je Špansku nagradu za književnost i preveden je na petnaest jezika. U Velikoj Britaniji svrstan je u petnaest najboljih knjiga godine.

Svojim najambiciozinijim delom, romanom „Čas kada se budimo zajedno” Uribe je opravdao brojna svetska priznanja kritičara i javnosti.

Španski reditelj Asier Altuna započeo je projekat „Karmele, čas kada se budimo zajedno”, što će u stvari biti filmska adaptacija romana o kome je reč.

Glavni protagonista filmske priče je Karmele Uresti, junakinja romana „Čas kada se budimo zajedno.”

„Kada sam počeo da čitam Kirmenovu knjigu, osetio sam da je Karmele savršena inspiracija za snimanje filma. Roman je napisan na izuzetno vizuelan način i ima sjajne kinematografke elemente: rat, muzika, špijuni, tajne aktivnosti, zatvor, smrt, progonstvo, “ piše Altuna u svojim rediteljskim beleškama. „U isto vreme i pre svega, to je priča o likovima. Priča o porodici koja je proterana iz domovine i progonjena zbog rata “.

Sveobuhvatna radnja filma deluje pomalo surovo kad se izloži, ali promotivni materijali obećavaju da je ovo film kontrasta. S jedne strane je rat, oružje, mržnja, mrak, glad, zatvor, bekstvo, tajne aktivnosti, mučenje ... Ali s druge strane, tu su muzika, truba, džez, sloboda, ljubav, svetlost, Karibi, boja i toplota.

Pročitajte ostale utiske o delu Kirmena Uribea, a pre svega o romanu „Čas kada se bimo zajedno”:

„Uribe je napisao roman pun istine. Likovi su stvarni ljudi. Grad u kome sve počinje, a ništa se ne završava je njegov rodni grad, Ondaroa. Ovo je roman koliko i istorijska knjiga.”
Ignasi Aragai, Diari ARA

„Kroz događaje ovog para i njihovih porodica upoznajemo baskijski nacionalizam u demokratiji. Postoje porazi, gubici, izgnanstvo, beznađe i odanost. Roman je emotivni dinamit i zbog toga ima međunarodne odjeke.”
La Vanguardia, Jordi Amat

„U romanu postoje politika i istorija, ali on takođe prevazilazi sve ovo. To je priča o ogromnoj čovečnosti, sa likovima od mesa i kostiju, sanjarima i gubitnicima, koji uprkos tome što žive u mračnim vremenima, nikada ne popuštaju beznađu.”
Cesar Coca, El Correo

„Direktna i precizna proza Kirmena Uribea plod je tačnosti, a ne jednostavnosti. Njegov opus je kosmopolitski i sofisticiran. Pisac je velikog i stvarnog talenta.”
La Vanguardia, JA Masoliver Rodenas

„Glavna junakinja romana, Karmele, bori se protiv istorije, jer želi da ona sama odlučuje o svom životu... Priča o ženama; matrijarhalni roman; roman o ženama."
Javier Ancin

„Uribe piše zanimljivim stilom, često ubacuje reference iz baskijske istorije i kulture. On sam je u jednom intervjuu povodom izlaska ovog romana rekao: 'I ja sam Baskijac. Hteo sam da ispričam priču o španskoj i evropskoj istoriji s tačke gledišta malih kultura, manjina. Ovo je pripovest o baskijskoj porodici koja je progonjena zato što su Baskijci i zato što su se borili protiv fašizma i za demokratiju u Španiji. Ako želiš da razumeš šta se događalo u Španiji u prošlom veku, moraš da uzmeš u obzir manjine, kao što su Baskijci ili Katalonci'“
Vladimir Matković, Danas

Roman „Čas kada se budimo zajedno” nesumnjivo budi radoznalost i ostavlja jak utisak nakon čitanja. Ovo potvrđuje i činjenica da je od nedavnog objavljivanja postao čest izbor ljubitelja knjiga i književnosti koji po svemu sudeći sa nestrpljenjem očekuju i filmsko ostvarenje inspirisano pričom iz romana.

Povezani naslovi