Vreme je za pauzu - zavirite u knjigu Majndfulnes

Prestanite da čitate. Samo na nekoliko sekundi primetite šta je upravo ovde, upravo sada. Vaše telo. Vaše misli i emocije. Okolina oko vas. Zvukovi, prizori ili mirisi. Nekoliko puta duboko udahnite, svesni kako vam vazduh ulazi i izlazi iz tela. Onda nastavite dalje. Praktikovanje pauze nije zamišljeno kao zamena za formalniju meditaciju – one idu ruku pod ruku. Kada je reč o meditaciji, iskoračujemo iz svog uobičajenog vihora aktivnosti i razvijamo sposobnost da budemo prisutni; da se povežemo s većim osećajem prostranosti. Onda, kada istreniramo um meditacijom, možemo da dozvolimo da nam prožme svakodnevni život malim i čestim pauzama tokom čitavog dana. Kada nas zarobi klaustrofobija usled zgusnutih misli, možemo da se otvorimo tom većem prostoru, kao da probijamo rupe kroz magloviti oblak tako da kroz njega može da sine sunce.

Vaše dugme za pauzu

Odaberite nešto što možete koristiti kao okidač ili podsetnik da praktikujete „pauzu”. To može biti: • zvuk koji često čujete tokom dana kao što je telefon, alarm automobila ili sirena; • vizualni znak kao što je simbol ili slika na vašem kompjuteru ili frižideru; • aktivnost koju često obavljate kao što je pranje ruku ili slanje tekstualne poruke. Rešite da ćete, svaki put kada to čujete, vidite ili radite, zastati na nekoliko sekundi, primetiti gde ste i šta se dešava, nekoliko puta svesno udahnuti i onda nastaviti dalje.

Zapamtite:

Majdfulnes stvara prostor u kom možete da „budete” umesto da „radite”;

• Ako odvojite vreme da „budete”, postaćete i produktivniji;

• Nađite vremena za formalno meditiranje – i pet ili deset minuta dnevno je dobro za početak;

• Možete i da naučite sebe da stvarate male procepe tako što ćete često tokom dana praviti pauze. Koristite neki zvuk, vizualni znak ili aktivnost kao podsetnik.

Saznajte više o knjizi Majndfulnes autorke Tese Vat i poručite je sa posebnim popustom na sajtu ili u Skadarskoj 12.

Povezani naslovi