Knjiga meseca - „Vreme svinga” Zejdi Smit

Izabrali smo sa vama knjigu meseca aprila, a to je izvanredan roman „Vreme svinga” autorke Zejdi Smit. Najbolji roman poznate britanske autorke staje u red sa pričama Elene Ferante, o prijateljstvu, odrastanju, rodnim, klasnim i intelektualnim razlikama. Dve dobre prijateljice odrastaju u pogrešnom kraju Londona. Jedna, po pravilu talentovanija, ali zlostavljana i iz disfunkcionalne porodice, ostaje vezana za kvart i prošlost. Druga, uporna u odluci da napusti sivilo pogrešnog mesta, postaje glavni assistent poznate pop zvezde Ejmi. Putuje, upoznaje svet, slavu, ali i sjaj i bedu glamura i bogatstva. „Vreme svinga” je roman koji se čita u jednom dahu i po mnogim merilima zaslužuje filmsku adaptaciju. Tu je i muzika! Kada bi neko pravio listu pesama iz ove knjige, izdvojio bi najveće hitove crnačke muzike.

Ono što „Vreme svinga” čini posebnim je najoštriji društveni komentar koji se krije ispod zanimljivih životnih priča junakinja.

Na kraju, roman traži da se preispitamo: da li onaj ko napusti dom stiče moć ili je gubi? Da li se neko nužno razvija i napreduje ako se preseli u luksuznu kuću ili su zaista moćni oni koji se osećaju kao kod kuće upravo tamo gde jesu?

S obzirom na to ko smo, ko nam kažu da jesmo i ko zamišljamo da bismo mogli postati - kako da nađemo put ka pravoj kući?

Pročitajte Arete knjigu meseca, nećete se pokajati. Tokom aprila možete je poručiti sa popustom na sajtu po ceni od 850 dinara + ptt.

Povezani naslovi