Rumi - slava koja prevazilazi sve zakone vremena

rumi slava koja prevazilazi sve zakone vremena

Rumi je moćan. Nijedan pesnik i nijedan mistik ne može da se približi onome što je postigao. Ogromna svetska popularnost koja vekovima ne jenjava posledica je njegove jedinstvene i autentične ličnosti.
Rumi je bio obrazovan i kulutran i za svoje doba izuzetno cenjen. Postao je poglavar svog plemena kada je imao samo 24 godine. Za razliku od većine mladića svog vremena, nije morao da se klanja čak ni očinskom autoritetu.
Nije bio krotak i pasivan pesnik koji je živeo u nekoj kolibi i pisao stihove kako bi šarmirao lokalno stanovništvo. Sve u vezi sa njim bila je čista magija, izraz zaista moćnog, potpuno nezavisnog duha koji razbija zastarele društvene norme, primitivne kulturne tabue, učmalo dogmatsko razmišljanje i robovski mentalitet.

Danas je nemoguće zamisliti koliko je poezija bila popularna u Rumijevo vreme. Bila je poput pop muzike svog doba, jedina masovno popularna umetnička forma, pa su stihovi tadašnjih pesnika često reciotovani ili pevani.
Istorija pamti tirane, proroke i pesnike, jer su se čuveni vajari i slikari pojavili tek 200 godina nakon Rumija.
Tirani su bili kraljevi i vladari koji su silom zauzimali teritorije. Cenjenih i poznatih proroka bilo je malo. Dakle, ove pozicije bile su gotovo nedostižne.
Međutim, za nadarene pojedince u to vreme, poezija je bila široko otvoreno polje. Rumi možda ne bi postao poznat da nije izabrao poeziju kao svoj put do slave. U stvari, pre bi se moglo reći da je poezija izabrala njega, pošto sebe nikada nije smatrao velikim pesnikom, iako je zaista najveći.

Svet je uzvratio Rumiju zbog njegove jedinstvenosti i neustrašivosti.

Postao je najpoznatija ličnost u regionu, a njegova slava i neprevaziđeni poetski stil proširili su se van granica Persije još dok je bio živ.
Šams je bio pravi dar za Rumija. Ovaj pesnik je shvatio njegov značaj, ne samo za sebe, već i za celu planetu i zbog toga se potrudio da ga večno pamtimo. Šams je pomogao Rumiju da postigne samospoznaju i uzdizanje i da kroz stvaranje ovekoveči transformacionu energiju koja je oduvek potrebna svim tragaocima na svetu.
Rumi i Šams su zaista bili izvan svog vremena i prostora. Njihova pojava na našoj planeti je jedinstven događaj.
Zbog toga je nedopustiv svaki pokušaj da se Rumi i Šams koriste za promovisanje samo jedne religije, kulture ili društva. Ne smete pokušavati da Rumija spustite na svoj nivo. Umesto toga, trudite se da dostignete njegov. Rumi nas svakodnevno podseća da je univerzum mnogo plemenitiji nego što izgleda i kroz svoje stvaranje nam pokazuje koliko visoko možemo da se uzdignemo.

Kroz nedavno objavljenu Malu knjigu mudrosti Rumi nam se obraća, baš kao što se, pre osamsto godina, obraćao svojim savremenicima. Namenjena je svim ljubiteljima Rumijeve poezije, onima kojima je potrebna dnevna doza nadahnuća, duhovnim tragaocima i svima koji žude za iskonskom mudrošću.

Reče jednom dervišu kralj:
„Kada te Božansko prisustvo obuzme, seti se mene.”
Iz dubine srca, derviš odgovori:
„Ako me ikada obasja svetlost Svevišnjeg, veruj da se neću setiti sebe, a kamoli tebe.”

Povezani naslovi