O kakvim čitaocima sanja Areté izdavačka kuća?

Areté izdavačka kuća ovaj mesec posvećuje svojim čitaocima, u želji da ih bolje upozna, da im se približi da shvati kako misle, šta vole i šta im je važno. A pre toga delimo sa vama svoje vrednosti.

ŠTA JE ARETÉ?

Areté je izdavačka kuća osnovana početkom 2015. godine, iz ljubavi prema knjigama.

Areté znači znanje.

Za nas je znanje prilika da saznamo nešto novo, što može da nas promeni, da nas ispuni i da ovaj svet učini lepšim i boljim mestom. Znanje se prenosi knjigama, a kod nas tu te knjige drugačije, mlade i borbene, neočekivane i neobične, ali i klasične i provereno dobre.

Areté je mudrost.

Mudrost je način na koji neki autor posmatra ovaj svet i mogućnost da to rečima prenese dalje. Za nas je mudrost da budemo hrabri i spremni da otvorimo vrata novim i neafirmisanim piscima iz regiona i šire, kao i mladim i kvalitetnim prevodiocima.

Areté je izuzetnost.

Verujemo da stvaramo izuzetne čitaoce, drugačije od drugih. Želimo da čitalac bude ono što čita - da svaka knjiga ostavi na njega pečat, da postane njegova, da prepozna svoje misli u njoj i da zahvaljujući tome bude aktivan učesnik i kreator svog života.

KAKVE KNJIGE KREIRA ARETÉ?

Areté voli klasike i to one koji nisu bili dovoljno ili uopšte zastupljeni na našem govornom području. Iz te ljubavi nastala je zbirka Virdžinije Vulf sa njenim najznačajnijim delima Gospođa Dalovej, Ka svetioniku, Između činova i Orlando. Metamorfozu Franca Kafke odenuli smo u sasvim novi i za ovu knjigu prigodan dizajn, roman Nežna je noć Skota Ficdžeralda preveli smo ponovo nakon pedeset godina, jedini roman Salvadora Dalija, Skrivena lice objavljen je po prvi put na našem jeziku, kao i Muški bukvar tek pronađeni spisi Volta Vitmana. Alehandro Hodorovski koga je teško predstaviti u jednom tekstu a tek u nekoliko rečenica, miljenik je Areté izdavačke kuće, toliko da smo išli do Pariza da upoznamo ovog neobičnog i velikog stvaraoca. To je i razlog svih njegovih dela koje je objavila izdavačka kuća. Od Gde ptica peva najlepše i Plesa stvarnosti koje su izmišljene autobiografije autora, preko Mističnog kabarea i Psihomagije koje prate i prenose različite umetničke, psihološke i filozofske prakse do 365 Zrna ljubavi i 365 zrna mudrosti, poklon knjige koje mogu da nam služe kao svakodnevni podsetnik na ljubav i mudrost u našim životima. Poseban akcenat u našoj izdavačkoj kući je na mladim i talentovanim autorima. Neke od njih sami otkrivamo kao što su Sanja Savić, Ana Marija Grbić, Danilo Lučić dok do nekih dolazimo u okviru godišnjeg Areté konkursa na kome su do sada pobedili Marko Vignjević i Vladimir Vukmanović Rastegorac. Areté je prošle godine pokrenuo i dve sasvim drugačije edicije. Jedna je Kontra Knjige u kojoj je za sada Jebe mi se, interaktivna knjiga za odrasle Vanje Nikolić. A druga je edicija Preobražaj u kojoj je za sad knjiga Mozak,u pripremi su nove vrlo uskoro, a plan je da ovde budu knjige koje mogu na nekin način da utiču na naše delanje i percepciju stvarnosti.

O KAKVIM ČITAOCIMA SANJA ARETÉ?

Areté voli čitaoce koji su dovoljno otvoreni da probaju nove knjige, da se sa njima poistovete i sjedine, da puste da ih one promene i da budu deo njihovog života. Areté sanja o čitaocima koji vole knjige koliko ih i sam Areté voli, koji ih drže pored kreveta, nose na putovanja, u prevozu, poklanjaju dragim ljudima. Čitaoce koji podvlače i crtaju po Areté knjigama, ako tako vole ili ih čuvaju i uredno drže na policama. Areté veruje da su njegovi čitaoci i mladi i stariji i najstariji, da su veseli, da su drugačiji i posebni, da su pametni i druhoviti, sposobni i hrabri. Areté je takav, a slično se sličnom raduje i međusobno se privlači. Areté je odlučio da bolje upozna svoje čitaoce i zato pokrećemo seriju intervjua upravo sa njima, tj sa vama. ;)