Jedno „ne" može da promeni sve: Džuli de Azavedo Henks

jedno ne quot može da promeni sve džuli de azavedo henks

Koliko puta ste u životu rekli „da” iako ste želeli da kažete „ne”? Ne brinite, niste jedina osoba na svetu koja se našla u ovakvoj situaciji. Međutim, možda je konačno došlo vreme da počnete da odbijate ono što ne želite da uradite. Na taj način unapredićete svoje mentalno zdravlje i povećati nivo sreće.

Evo zbog čega dr Džuli de Azavedo Henks kaže da je važno reći „ne”:

„Ne” postavlja granice

Kada dete nauči da govori „ne”, stvara osećaj kontrole. Postavlja granicu koja ga izdvaja kao posebnu osobu sa sopstvenim mislima, osećanjima i potrebama. Imati zdrave granice osnovni je element mentalnog zdravlja.

„Ne” pomaže u određivanju prioriteta

Ako krenemo od toga da svi imamo ograničeno vreme i energiju, onda će nam izgovaranje rečce „ne” u pravom trenutku i iz dobrih razloga pomoći da na prvo mesto stavimo stvari koje najviše cenimo u životu. Kada kažemo „ne” jednom nevažnom zahtevu, automatski izgovaramo „da” nečemu što je na vrhu naše liste prioriteta.

„Ne” sprečava sagorevanje

Ako kažete „da” svaki put kada vas neko zamoli da mu pričuvate decu, da uradite nešto besplatno ili da gubite vreme na besmislene razgovore, na kraju ćete izgoreti od iscrpljenosti. Doživećete takozvani burnout. Kada pokušavate da ugodite svima, iscrpljujete svoje resurse, narušavate imunitet i ostajete bez vremena koje biste mogli da posvetite sebi.

„Ne” smanjuje stres

Da li vam je poznat osećaj straha i panike kada pogledate planer i shvatite da imate previše obaveza u jednom danu? Istina je da gomilanje previše zadataka u rasporedu pojačava stres i anksioznost. Međutim, kada naučite da kažete „ne”, dobićete vreme koje možete da posvetite sebi. Radite sve što vas opušta i što vam puni baterije, bilo da je to vežbanje, meditacija, baštovanstvo ili nešto sasvim treće.

Ako vam je i dalje teško da kažete „ne”, pokušajte sa jednom od ovih fraza:

„Ne mogu trentuno da ti dam odgovor. Možeš li da se javiš sledeće nedelje?” „Želim, ali ne mogu.” „Trenutno ne mogu da se obavežem za to.” „Zaista cenim što me pitaš, ali ne mogu to da uradim.” „Razumem da ti je potrebna moja pomoć, ali jednostavno nisam u mogućnosti da ti pomognem. Žao mi je.” „Za sada ću reći ‘ne’. Obavestiću te ako se nešto promeni.” „Ne, ne mogu to da učinim, ali evo šta mogu…” „Jednostavno, nisam u mogućnosti da ti sada to pružim.” U knjizi „Ženski vodič za asertivnost” dr Džuli de Azavedo Henks pronaći ćete savete koji će vam pomoći da izrazite sopstvene potrebe, postavite zdrave granice i promenite svoje veze. Saznajte više o knjizi na ovom linku.

Milena Petrović Bojković

Povezani naslovi