Da li je teško ilustrovati Smrt Zeke Manroa Nika Kejva?

da li je teško ilustrovati smrt zeke manroa nika kejva

Dragana Dubljević je ilustratorka i dizajnerka korica nove knjige Nika Kejva Smrt Zeke Manroa. Ona je takođe velika obožavateljka lika i dela Nika Kejva, pa zato ovaj zadatak za nju nije bio samo još jedan u nizu.

Kako si radila na ovoj knjizi, više kao obožavateljka ili dizajnerka?

Mogu reći da se ova dva odgovora totalno preklapaju, ali mislim da je ipak ono prvo prevagnulo.

Koju energiju i emociju si se trudila da preneseš kroz ilustracije?

Moju! Kejvova i moja estetika su veoma srodne, zbog te posebne (neki bi rekli mračne,ali nije to samo mrak!) estetike i poetičnosti sam i postala uživaoc/obožavatelj njegovog dela (o liku nećemo ovaj put).

Zašto bi preporučila knjigu Smrt Zeke Manroa?

Zanimljivo je to što sam stekla dva potpuno suprotna utiska čitajući ovaj roman dva puta sa razmakom od deset godina. Prvi put sam ga čitala neposredno pri izlasku (2009-e) i imala sam dosta ličnih zamerki i negodovanja, obzirom da sam fan njegovog prvog romana I magarica ugleda anđela, gde su njegova poetičnost i simbolika u punom sjaju. Dok sam se spremala za rad na Zeki nisam mogla da ga ponovo ne pročitam te se ovaj put utisci sležu i stvaraju drugačiju sliku (izgleda da mi je samo trebalo vreme da prihvatim da ljudi postaju zreliji i stare). Kejv je veoma duhovit i inteligentan čovek, poeta pritom, te ne može biti loše šta god da napiše. Zeka Manro je brutalan i dirljiv, kao i njegova poezija i preporučujem ga svakome ko je znatiželjan, hrabar i strastven!

Šta misliš, ko je idealan čitalac ove knjige?

Znatižejne i hrabre osobe, kao što spomenuh iznad. Osobe koje nisu sklone osuđivanju, ali rasuđivanju i te kako jesu. Osobe koje umeju da prigrle sve što im život servira (ili čemu srljaju, pa im se nekad i obije o glavu ali neka!) i bez kajanja teraju dalje uvek toplog srca spremnog za nova iskušenja, uspone i padove.

Kojom pesmom Nika Kejva bi opisala rad na ovoj knjizi?

Ovaj roman mi ima prizvuk Dig Lazarus Dig! albuma, mogao bi to biti Zekin soundtrack. Mada, dok sam radila ilustracije sebi sam puštala From Her To Eternity i Your Funeral My Trial albume.

Kako si se inspirisala za ove ilustracije?

Inspiracija je oduvek tu u meni, prirodno, nekako posredstvom te dugogodišnje konzumacije i ljubavi prema njegovom delu mislim da sam totalno spremna zakoračila u ovaj proces i iskreno mogu reći da sam imala samo tremu da sebe ne razočaram zbog visine zadatka.

Kako je raditi sa Arete izdavačkom kućom?

Ovo je moj prvi rad na ovom (bojnom!) polju, to jest do sada sam radila samo plakate/postere za bendove, pesničke večeri i slično, kao i dizajn za svoj brend i ilustrovala sopstvene tekstove, što je daleko neozbiljnije/rasterećenije od posla koji je ugovoren i roka koji ti visi nad glavom kao giljotina. Moram priznati da je posao dizajnera veoma stresan, a rad za Arete je moj ulazak u ovaj svet i koristim priliku da se još jednom zahvalim na pozivu i ukazanom poverenju!

Šta bi pitala Nika Kejva da imaš priliku da razgovaraš sa njim?

Mislim da bih bila nema kao riba, malo se šalim, ne verujem da bih ga išta konkretno pitala, imam osećaj kao da je on osoba koju već poznajem te bi se samo upustili u razgovor. Hej da, pitala bih ga da li je video ilustracije i da li je zadovoljan!

Povezani naslovi