Čovek koji je nadahnuo Rumijevu poeziju

čovek koji je nadahnuo rumijevu poeziju

„Negde izvan ideja ispravnog i rđavog postoji livada. Tamo te čekam.”

Čak i nekoliko vekova kasnije, ovi divni stihovi koje je napisao Dželaludin Rumi vode naše nemirne duše. Njegove pesme deluju kao meditacija. Opšte je poznato da je upravo Rumi inspirisao mnoge pisce, pesnike i umetnike širom sveta. Ovaj persijski pesnik iz 13. veka uticao je čak i na Krisa Martina iz Coldplaya kada je prolazio kroz razvod. Možemo slobodno reći da će, sve dok čovečanstvo bude postojalo, Rumi uvek biti podjednako relevantan kao i pre 800 godina. Znamo ga kao strastvenog tragača za ljubavlju i istinom čija je poezija blago duhovnosti i mudrosti, ali ne znamo mnogo o čoveku koji ga je inspirisao. Malo njih zna da Rumi ne bi bio legenda kakva je danas da se nije susreo sa svojim mentorom, Šamsom Tabrizijem.

Rođen u bogatoj porodici, Rumi je bio plemić i tradicionalni muslimanski učenjak čija je porodica održavala bliske veze sa kraljem.

Godina 1244. je predstavljala prekretnicu u njegovom životu jer je tada upoznao Šamsa Tabrizija, duhovnog tragača i mistika. Šams je bio lutalica bez doma i nimalo nije ličio na učenjaka. Upoznavanje sa njim označilo je početak Rumijevog puta ka strastvenom potragom za ljubavlju i istinom. Postoje mnoge verzije legende o Rumijevom upoznavanju sa svojim vodičem, ali, po najpoznatijoj, Rumi je sedeo kraj velike gomile knjiga i čitao kada je Šams Tabrizi naišao. Šams je upitao Rumija šta radi, a on mu je nošalantno odgovorio: „Nešto što ti ne razumeš.” Kada je to čuo, Šams je bacio sve knjige u obližnji bazen sa vodom. Ali, kad ih je Rumi izvadio, na njegovo iznenađenje, bile su potpuno suve. Šokiran, Rumi je pitao misterioznog čoveka šta se to upravo desilo, a on je odgovorio: „Nešto što ti ne razumeš.” U trenutku upoznavanja, Rumi je imao 37, a Šams 60 godina. Duboko duhovno i filozofsko znanje Šamsa Tabrizija tražilo je učenika jednakih sposobnosti i tu iskru je pronašao u Rumiju. Njih dvojica su započeli blisko prijateljstvo i od tada je Rumi počeo strastveno da traga za istinom i ljubavlju.

Po legendi, Šams je učio Rumija tokom 40 dana koje su proveli u osami, u Konji, u današnjem Iranu.

Nakon toga, učitelj je otišao u Damask. Legenda kaže da je Rumi bio neutešan zbog odlaska svog učitelja i bliskog prijatelja koji mu je pokazao put duboke posvećenosti bogu i istini, i sa kojim je istraživao skrivene kutke duhovnosti. Mnogi su, čak, verovali da je Šams ubijen, da ga je ubio Rumijev najmlađi sin koji je bio ljubomoran na njihovu bliskost. Rumi nije mogao da podnese bolnu razdvojenost od svog prijatelja i svoje emocije je stavio u poeziju, u preko 70.000 stihova. Napisao je 3.000 pesama o Šamsu u kojima izražava svoju ljubav i posvećenost prema svom vodiču kog je oslovljavao kao pticu ili sunce koje mu je pokazalo ispravan put. Grob Šamsa Tabrizija u Iranu proglašen je delom Uneskove svetske baštine. I tako je ovaj plemeniti učenjak po imenu Dželaludin Rumi postao Rumi, mistik čije pesme prenose najjača osećanja ljubavi i zanosa.

Povezani naslovi