Aleksandra Duende je Arete čitateljka.

aleksandra duende je arete čitateljka

Arete je pokrenuo seriju intervjua sa svojim čitaocima, sa onima koji vole naše knjige, kojima te knjige znače ili su im promenile nešto u životu. Aleksandra Duende je jedna od njih i nećemo je posebno predstavljati jer će ona to uraditi najbolje sama.

 

BITI RADITI

Ko si ti? Kako bi se predstavila?

Ko sam ja je upravo pitanje kojim se bavim unazad već neko vreme. Ne zbog toga što sam zbunjena i ne znam ko sam (iako se i to dešavalo) već radim upravo na tome da odgovorim na to pitanje ko sam, a da ne predstavljam sebe kroz svoju profesiju (dj, dizajner, free lancer) ili kroz odnos (žena, majka, ćerka, sestra). Spoznavanje ko sam ili ko smo je jedno od najvažnijih životnih spoznaja.

Ja sam žena. Ja sam slobodan duh. Ja sam istraživač. Ja sam stvaralac sopstvenih svetova. Ja sam ja, a to ja je kompleksno i raste iz dana u dana kako sebe više otkrivam.

SLOBODA.

Šta je za tebe sloboda i gde je sloboda? Kako hranite slobodu? Šta činiš za slobodu?

Sloboda je SVE. Za mene nema važnije stvari od slobode. U dosta intervjua sam pričala o tome zašto mi je ona važna i uvek sam govorila da je moje poimanje slobodne široko. Neko će reći da je važnija ljubav od slobode - ali šta je drugo ljubav nego sloboda da izaberete šta ćete voleti i da to slobodno i nesputano negujete. Da se izrazite, da izaberete, da osetite i da budete ono što jeste.

ZNANJE.

Šta čitate? Kako birate knjige? Kako volite muziku?

Knjige biram na najrazličitije moguće nacine-nekad po preporuci, nekad one izaberu mene, nekad shvatim da mi trebaju maštanja, a nekad prizemljenja. Volim psihologiju, volim poeziju- volim sve sto mi otvori maštu, što mi promeni ugao gledanja, što me nečemu nauči i nemam problem da je ostavim na pola, ako mi ne prija.

Sa muzikom imam jako poseban odnos koji ne mogu lako da objasnim, ali ima veliku ulogu u mom životu. Kroz nju se najviše izražavam, u njoj neizmerno uživam.

MUDROST

Životna situacija koju nikada nećete da zaboravite? Kako motivišete sebe? Rečenica koja vas pokreće?

Uglavnom su to situacije koje nisu baš tako pozitivne već me navedu da se dobro zamislim o svojim razmišljanjima, sposobnostima i uvidim koliko sam zaista jaka da iznesem sve što predstoji. Kada one prođu naučite mnogo iz njih. Nikada se ne motivišem laskanjima ili nekim površnim činjenicama već stvarima koje su zaista bitne i koje me pokreću. Nekada je dovoljan samo mali podsetnik na ono šta jeste, šta možete i koliko ste truda uložili u to što jeste.

Ono što mene već godinama unazad pokreće jeste pojam KAIZEN- svaki dan u svakom pogledu sve više napredujem.

IZUZETNOST I MOĆ

Koje super moći žene imaju? Šta sve žena može, ako želi? A šta sve može, a ne mora?

Kada razmišljam o ženskim super moćima ne mogu da ne pomislim na intuiciju koju imamo baš kao i vučice. Zapravo, žene i vukovi imaju jako puno sličnosti, a samo zamislite koliko su vukovi jaki i moćni. Žena može sve, mada su joj kroz istoriju ukidali prava da mogu sve - da se školuju, glasaju, donose odredjene odluke vezane za rađanje i slično - na žalost u nekim delovima sveta to i dalje postoji, ženska prava su ponekad i u najcivilizovanijim zemljama ugrožena- ali žena se bori protiv toga i izlazi na kraj sa time.

ČITAOCI PRIJATELJI

Kako počinje prijateljstvo? Šta je potrebno da se ono održi? Šta je najlepše u prijateljstvu, a šta najizazovnije?

Ženska prijateljstva su najdivnija stvar. Ženski krugovi. Ženske inicijative. Mnogo toga možete da naučite o sebi kroz odnos koji imate sa drugom ženom. Odnos sa majkom. Odnos sa drugaricama pa čak i odnos prema ženama koje ne poznajete u velikoj meri utiču na ženu u vama. Već je kliše reci da onako kako vidite druge zapravo vidite sebe, ali zaista smatram da je to tačno. Moje muze su uvek bile i ostaće ženskog roda. Prijateljstva izmedju žena se neguju baš kao i bilo koji drugi međuljdski odnosi - način na koji učite jedne od drugih, menjate jedna drugu i gurate napred je predivan i inspirativan. Samo takav odnos i treba da bude. Ukoliko ide u bilo kom drugom pravcu on je on po vas toksičan i nepotreban.

 

Povezani naslovi