Šrapneli

Zbirka „Šrapneli” započinje Areteovu ediciju poezije „neboPodnama”, koja će se truditi da na pravi način mapira savremenu srpsku i stranu poeziju kao i da revidira prevode stranih klasika. Zbirka „Šrapneli”, pesnika Danila Lučića, svakako je suvereni predstavnik najmodernije srpske poezije i odlikuju je britkost poetskog izraza, kako jezička tako i misaona eksperimentalnost, kao i hrabrost da se progovori o aktuelnim temama koje muče modernog čoveka/čitaoca.detaljnije

Odlomak 440,00350,00 RSD
ušteda: 90,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Stihovi Šrapnela Danila Lučića dobro pristaju u vlastiti naslov. Oštri su, nerijetko funkcioniraju kao samostalno djelujuće semantičke jedinice – jednom zbijeni, ubrzani izostankom točke, drugi put rasprskavajući se čitavim prostorom stranice, u trećem slučaju atomizirani točkama hipertrofiranim od radijacije – dok se istovremeno, kao dio pojedinačne pjesme ili knjige u cjelini, kondenziraju u čvrsto tijelo. Netko bi mogao pomisliti: recept za bombu. Eksplozivni pakleni stroj.

Marko Pogačar

Negde je eksplodiralo, i šrapneli jezika raspršili su se u novoj poeziji Danila Lučića. Posredujući vrlo raznorodna iskustva, u rasponu od uvida u društvenu stvarnost do demistifikacije intime, lirski glas u ovim „pejzažima od baruta“ uspeva da iznova pokrene – duhovito i bez iluzija, sveže i bez samodovoljnog intelektualizma – pitanja svrhe i upotrebe pesničkog jezika. Stihovi u Šrapnelima ne robuju unapred zadatim teorijama o lirskom govoru i njegovim dometima, već ohrabruju čitalačke asocijacije i donose leksički bogato i ponekad samoironično ispitivanje dodira poezije i egzistencije. Nova pesnička knjiga Danila Lučića zapravo oživljava uvek aktuelna pitanja, ali uz humor i lakoću koji često nedostaju savremenoj lirici.

Goran Korunović

Šrapneli izvesno jesu gest pucnja, najmanje dvovidskih mogućnosti i vektora: autoreferencijalnih, i onih koji svoj pravac i smer ustanovljuju iz potrebe da se razaberu u svemu ovome. Ne izmičući ovom dobrom času sebe koja je čitalac koji nalazi poeziju, zaključujem: da topos samouniženja pred tekstom nakon srednjeg veka, a upravo 2017. godine, i dalje revnosno melje sebe i ono nešto unutar vlastite osećajnosti; da je ova suma lirskih tekstova nezanemarljivi prilog proučavanju istorije nekih unutrašnjih municija, naoružanja, pripravnosti, i razoružanja.

Jelena Nidžović

ISBN: 9788680426174

Broj strana: 71

Pismo: Latinica

Povez: meki

Ilustracije: Jana Vuković

Danilo Lučić

Danilo Lučić rođen je 1984. u Beogradu i završio je osnovne i master studije na beogradskom Filološkom fakultetu, na katedri za srpsku književnost. Objavio zbirku pesama Beleške o mekom tkivu (SKC Kragujevac, 2014), za koju je dobio Brankovu nagradu i zbirku pesama Šrapneli. Uređuje portal za književnost i kulturu glif.rs, a urednik je u izdavačkoj kući Kontrast izdavaštvo.

  • Pitali smo autora: Danilo Lučić

    Koje sve vrste modrica postoje u „Sazrevanju modrica" i šta povezuje junake ovih žanrovski potpuno različitih priča?

    Kao što sam osetio da mi za pr
    detaljnije

Od istog autora

Iz istog žanra