Knjiga na dugme

„Knjiga na dugme” britanske spisateljice Džinet Vinterson. Džinet Vinterson, autorka je deset romana, uključujući „Pomorandže nisu jedino voće„, „Strast” i „Napisano na telu”; knjige kratkih priča, Svet i druga mesta; zbirke eseja, Umetnički predmeti, kao i mnogih drugih dela, uključujući knjige za decu, scenarija i novinarske članke. Osvojila je nagradu Vitbred za najbolji prvi roman. Memorijalnu nagradu Džon Luelin Ris, nagradu E.M. Ferster i Prix d'argent na Kanskom filmskom festivaludetaljnije

Odlomak 880,00499,00 RSD
ušteda: 381,00 RSD (-43%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Džinet Vinterson veruje da možemo da budemo pisci sopstvenih života. Njen unutrašnji svet, bogat strašću, intelektom i fantazijom, tle je iz kojeg niču priče o ljubavima – neke stare i poznate ali ispričane na sveže i vrcavo, neke lične, gole i iskrene.

U „Knjizi na dugme“, internet spisateljica Ali/Aliks nudi slobodu na jednu noć; u njenim pričama ona i sagovornik mogu da postanu štagod požele, ali postoji cena koja mora da se plati. Međutim, nemojte misliti da je ovo još jedna priča o net-dopisivanju, upoznavanju – napisana je 2001. – internet je ovde samo pozadina koja daje široke mogućnosti, olakšava da priče dolaze i odlaze brzinom svetlosti. Dva glavna lika sreću se u Parizu, na Kapriju i u Londonu, a u virtuelnom svetu sreću se u pričama o ljubavi u različitim vremenskim periodima, inkarnacijama, polovima.

Vintersonova piše elegantno, igra se rečima, duhovita je i to bez upotrebe žargona; podstiče čitaoca, daje mu privid da ima više pripovedača, da je roman interaktivan. Međutim, ona sve vreme ima kontrolu, njene su ruke na dirkama tastature. Ona je majstorski pripovedač i rado ćete joj se prepustiti dok vam nudi slobodu na jednu noć. „Nestašna i inteligentna, odlučna da podstakne misli o razlogu ljubavi i njenom riziku.“

The Times

ISBN: 978-86-80426-00-6

Broj strana: 221

Pismo: Latinica

Povez: meki

Prevod: Irina Vujičić

Ilustracije: Jana Vuković

Džinet Vinterson

Džinet Vinterson rođena je 1959. godine u Mančesteru, u Velikoj Britaniji. Kao dete usvojila ju je porodica evangelista; majka je bila verski fanatik i vaspitavala je Džinet strogo religiozno, želela je da postane misionarka. Kuća je bila izlepljena citatima iz Biblije a za kaznu su je redovno zaključavali. Utehu i razumevanje je našla u lokalnoj biblioteci a knjige je zavolela toliko da ih je sakrivala ispod dušeka, sve dok ih majka nije otkrila i zapalila. Sa 16 godina objavila je da je u vezi sa ženom i napustila je dom.

Na Oksfordu je studirala englesku književnost, a nakon odlaska u London napisala je poluautobiografski roman Narandže nisu jedino voće (Oranges Are Not the Only Fruit ), u kom je prikazala svoje detinjstvo i koji je dobio mnoge nagrade. BBC je 1990. adaptirao roman u hvaljenu TV-seriju. Od tada je objavila sedam romana, zbirku kratkih priča i dečji roman. Knjige su joj prevedene na više od 30 jezika te adaptirane za televiziju, film i pozorište.
Džinet Vinterson, izrazita predstavnica postmodernizma, svojom izuzetnom maštom i brilijantnim intelektom obeležila je englesku i svetsku književnost 20. veka. Živi u Oksfordu i Londonu.
„Postoji toliko mnogo načina za ljubav i život. Budite kreativni!“

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra