Osvrt na velliku ljubav Zelde i Skota Ficdžeralda

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča iz američke književnosti nije se odvijala u romanu, već u stvarnom životu. Poručnik Skot Ficdžerald 1918. godine upoznao je osamnaestogodišnju Zeldu Sajre, ćerku sudije u Montgomeriju. Susret u kantri klubu doveo je do ljubavi koja je trajala 22 godine i inspirisala pisanje biografija, stvaranje filmova i mnogih ljubavnih priča. Prilikom prvog susreta, Skod Ficdžerald bio je oduševljen Zeldinim šarmom i lepotom, a pisma koja mu je kasnije pisala produbila su njegove simpatije i naklonost. Vrativši se iz vojske, Skot je došao na Menhetn, kako bi ostvario svoj san da postane pisac. Za to vreme, Zelda mu je pisala iz Alabame: Znaš da sam tvoja i volim te svim srcem. Naša bajka će se uskoro završiti i živećemo srećno do kraja života.” Njena pisma otkrivaju da ona sama nije strahovala od braka sa Skotom, već njena majka, koja se bojala da je on ne može izdržavati.

„Mama mi je ovo dala danas. Još jedan novinski isečak o propalom piscu,” napisala je Zelda jednom prilikom.

Međutim, Ficdžeraldov roman „S druge strane raja” iz 1920. godine odmah je postao bestseler. Ubrzo su se Skot i Zelda su venčali. Njihov odnos i način života bili su prilično turbulentni. U jeku opijanja, neverstava i svađa, Ficdžerald je objavio drugi bestseler, „Lepi i prokleti”. Dobili su ćerku Skoti, živeli na francuskoj rivijeri postali deo intelektualne elite družeći se sa Sarom i Džeraldom Marfijem, Pablom Pikasom, Doroti Parker i Ernestom Hemingvejem. Kada je njegov treći roman, „Veliki Getsbi”, doživeo pomešane kritike i lošu prodaju, Skot Ficdžerald je dublje zapao u piće. Zelda se izgubila u opsesiji da postane balerina, a to je kulminiralo nervnim slomom i hospitalizovana je u Švajcarskoj.

Godinu dana, tokom Zeldinog boravka u bolnici, Ficdžeraldovi su razmenjivali dirljiva pisma.

„Uništili smo sami sebe“, pisao je Ficdžerald. „Nikada nisam iskreno pomislio da smo upropastili jedno drugo.” Zelda je uzvraćala: „Molim te, nemoj mi pisati o krivici“ — i ubrzo mu je rekla da bi trebalo da „odmah započne postupak za razvod“. Ali već u sledećem Skotovom pismu je pisalo: „Volim te svim srcem jer si samo moja devojka i to je sve što znam. Zelda je pristala. „Bolje sam. Užasno gubiš razum.” Nakon dolaska iz bolnice, Zelda je pet godina provela povremeno živeći sa Skotom i Skoti, ali je uglavnom bila u sanatorijumima u Americi. Pisanje pisama bilo je spas za njih dvoje. Kada je njegov četvrti roman, „Nežna je noć“, propao, Ficdžerald je našao utehu u njihovoj vezi. „Mi nismo bili srećni samo jednom“, napisao je, „bili smo srećni hiljadu puta. . . . Zaboravi prošlost . . . okreni se i plivaj nazad kući do mene.” To što nije mogla, oboje im je paralo srce. Do 1937. godine Skot Ficdžerald ostao je bez novca. Da bi mogao da plaća Zeldinu hospitalizaciju, privatnu školu, a zatim i koledž za Skoti, vratio se u Holivud. Počeko je da izlazi sa kolumnistkinjom Šejlom Grejem, ali se njegova ljubav prema Zeldi nije gasila.

Skot je pisao: "Nekada smo bili jedna osoba i uvek će tako ostati."

Zelda je uzvraćala: „Voleću uvek tvoj talenat za pisanje, tvoju toleranciju i velikodušnost. . . . Ništa nam nije moglo spasiti ljubav." Poslednji put kada su bili zajedno, putovali su na Kubu u aprilu 1939. Završilo se tako što je Skot zbog alkohola hospitalizovan na Menhetnu, a Zelda je morala da pronađe put do svog sanatorijuma u ​​Ešvilu. Vrativši se u Holivud, Ficdžerald je jedva preživljavao, dok su izdavači odbijali da ga angažuju zbog alkoholisanja. Roman „Veliki Getsbi” je 1940. godine izbačen iz knjižara, jer se nije dobro prodavao. Ipak, Skot je napisao Zeldi da napreduje u romanu „Poslednji tajkun”, dok je ona boravila u porodičnoj kući u Montgomeriju. U jednom od narednih pisama Ficdžerald je pomenuo srčani problem i opisao ga kao mali napad. Međutim, ubrzo nakon toga preminuo je od srčanog udara pre nego što je došla hitna pomoć. Tokom decenija njihove ljubavi, a i kasnije, kružile su razne priče. Neki su govorili da je Zelda naterala Skota da pije, dok su trugi tvrdili da je Skot oterao Zeldu u ludilo. Ali njihova pisma pokazuju jedinstvenu i i zagonetnu vezu. „Skot i Zelda ostali su zaljubljeni do smrti“, piše Eleanor Lanahan, njihova unuka, u dirljivom uvodu za njihova izuzetna pisma. „Možda je to postala nemoguća ljubav. . . ali to je bila veza koja ih je zauvek ujedinila.”

Odlomci iz knjige U potpisu", zbirke ljubavnih pisama Zelde i Skota Ficdžeralda:

„Skote – ne postoji ništa na celom svetu što želim više od tebe – i tvoje dragocene ljubavi. Sve materijalno je ništavno. Mrzela bih kada bih morala da postojim u toj odvratnoj, bezbojnoj egzistenciji – jer bi me uskoro manje voleo – I još manje – I ja bih činila sve – sve – da zadržim tvoje srce samo za sebe – Ne želim da živim – želim prvo da volim, a da živim uzgred – Kako ne možeš da osetiš da čekam – Ja ću ti doći, ljubavi, kad budeš spreman – Nemoj – Nemoj nikada da razmišljaš o stvarima koje ne možeš da mi pružiš. Poverio si mi svoje srce, najdraže od svih – a to je toliko prokleto više nego što je bilo ko na ovom svetu imao .” Zelda Skotu, 7. mart 1919. „Zaboravi prošlost – šta možeš s njom, okreni se i plivaj ka meni, svojoj kući, svom raju uvek i zauvek – čak iako izgleda ponekad kao tamna pećina obasjana bakljama besa: to je najbolje utočište za tebe – lagano se okreni u vodi kojom ploviš i zaplivaj nazad. Skot Zeldi, 26. april 1934.”

Povezani naslovi