Paket Sufi

Paket bezvremene poezije i mudrosti. Idealan za poklon sebi i nekome koga volite.detaljnije

2.580,001.999,00 RSD
ušteda: 581,00 RSD (-23%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Priuštite sebi stihove koji će vam preneti mudrost, dati životne smernice kojih svaki čovek treba da se pridržava, poslati univerzalnu poruku ljubavi i podsetiti da je ono najskrivenije u vama, vaša žudnja, ono što vas čini uzvišenim.

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Prevod: Ana Jovanović

Ilustracije: Olivera Inđić, Dragana Nikolić

Mevlana Dželaludin Rumi

Mevlana Dželaludin Rumi bio je persijski islamski filozof, teolog, pravnik, pesnik i sufi mistik iz 13. veka. Smatra se jednim od najvećih mističkih pesnika islama. Pisao je na persijskom jeziku.

Rođen je 1207. godine u gradu Balhu, oblast Baktrija, tada u sastavu Persijskog carstva (današnji Avganistan). Potiče iz ugledne porodice, a njegov otac Bahaudin Velad bio je veliki učenjak. Pred najezdom Mongola, ili zbog dvorskih intriga kojima je njegov otac Bahaedin postao izložen, njegova porodica napušta Balh između 1213. i 1217. godine. Prema predanju, u gradu Nišapuru sreću čuvenog mistika Atara, koji je, videvši Bahaudina i Dželaludina, uzviknuo: „Gle čuda! Dolazi nam reka koja vodi moćni okean!“. Tada je čuveni sufija malom Dželaludinu poklonio svoju Knjigu tajni (Esrarname).

Nakon nekoliko godina putovanja kroz razne oblasti Istoka, porodica se najzad nastanjuje u gradu Konja, gde je Bahaedin 1227. godine uspeo da dobije položaj profesora teologije. Konja se nalazila u istočnoj Anadoliji, u oblasti koja se nazivala Rum (prema Rimskom, tj. Istočnom rimskom carstvu — Vizantiji), po čemu je budući pesnik dobio svoj nadimak Rumi.

Halil Džurban

Halil Džubran (6. januar 1883, Bšari, Liban – 10. april 1931, Njujork, Sjedinjene Američke Džave) bio je libanski i američki pisac, pesnik i slikar.
Kao mladić, preselio se s porodicom u Sjedinjene Države, gde je studirao umetnost i bavio se pisanjem. Bio je ključna figura romantičarskog pokreta koji je preobrazio arapsku književnost u prvoj polovini 20. veka. U pisanju se ugledao na evropske moderniste. Njegova najznačajnija dela su Glasnik (1920), Prorok (1923), Pesak i pena (1926), Isus, čovekov sin (1928), Zemaljski bogovi (1931).

  • Prorok Halila Džubrana: Zašto je toliko voljen

    Halil Džubran je jedan od pesnika sa najvećim brojem prodatih knjiga na svetu, a njegov život je inspirisao predstavu koja se igra u Ujedinjenom Kraljevstvu i na Bliskom is
    detaljnije

  • Čovek koji je nadahnuo Rumijevu poeziju

    „Negde izvan ideja ispravnog i rđavog postoji livada. Tamo te čekam.”

    Čak i nekoliko vekova kasnije, ovi divni stihovi koje je napisao Dželaludin Rumi vode naše nemirne duše. Njegove pesme deluju
    detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Od istog autora

Iz istog žanra